1RH: 4e Eskadron.

Vernieuwing van een Oorlogsmonument.

In Achterveld heeft op 12 mei 1940 het 4e Eskadron van het 1e Regiment Huzaren (4-1RH) een zeer zware strijd geleverd. Dat is op vele plaatsen gebeurd in die “Meidagen”.
Wat echter die strijd van het 4e Esk- 1RH zo bijzonder maakt is dat ze zoveel mensen verloren zijn in die gevechten.
Bij een verkenningsopdracht vanuit Hoevelaken is het eskadron vol op de spits van een Duitse Divisie gestoten.
Daarbij zijn de Ec, drie PCn en twee Gpscn alsmede een zestal huzaren gesneuveld en een groot aantal gewond geraakt. (Precies een jaar later is nog een huzaar aan zijn verwondingen bezweken.) Op initiatief van een plaatselijke amateur historicus Jan Schouten, is op een aantal plaatsen in het dorp een schildje opgehangen met daarop de namen van degenen die daar ter plekke “zouden zijn gesneuveld”.
(Zie het Boek “REGIMENT HUZAREN VAN SYTZAMA 1814-2014” op pagina 115). Bij de plaatsing van die bordjes heeft de Jan Schouten, het niet echt nauw genomen met de locaties.
Een voorbeeld: De Ec, Res Ritm de Vries (BL), is gesneuveld aan de ingang van de begraafplaats en niet op het kruispunt Jannendal. Dat geldt trouwens voor meerdere mannen.
Dat neemt niet weg dat het initiatief een bijzonder gegeven is en alle lof en vooral respect verdient.

In het kader van “70 jaar Bevrijding Achterveld” is een evenement opgezet waarbij het comité contact heeft gezocht, via informele lijnen, om die bordjes te vernieuwen. De Vriendenkring “WIJ HUZAREN” heeft dat verzoek graag in overweging genomen en alle bordjes vernieuwd.
De opening van de evenementen rond die viering ging gepaard met de gebruikelijke officiële handelingen, in het bijzijn van Canadese officieren van “Princess Patricia Canadian Light Infantry (PPCLI)”; de eenheid die Achterveld heeft bevrijd.

Daarbij werd ook een fietsroute geopend (23 km) waarbij de bordjes de belangrijkste plaats innemen. Het is zeker de moeite waard eens een kijkje te nemen.

Omdat er nu tot 19 mei een aantal tentoonstellingen zijn is het extra interessant een kijkje te nemen.

In de school “De Moespot”, naast de kerk, is de oorspronkelijke ruimte heringericht zoals op 30 april 1945 toen daar de onderhandelingen plaatsvonden voor de voedseldroppings boven Nederland. In de kerk is een uitgebreide tentoonstelling over de oorlogsjaren met ruime aandacht voor 1RH . De fietsroute blijft.

Overigens heeft Jan Schouten in de tuin van de kerk aan de weg een monument gezet voor de gevallenen in 1940. Een mooi monument waar de Vriendenkring “WIJ HUZAREN” al een paar maal een bloemenhulde heeft gebracht.

Hans Steenmetz
Ritm (bd) der Cavalerie
Traditie Officier en Regimentshistoricus
voormalig 1e Regiment Huzaren en
Regiment Huzaren van Sytzama
mei 2016

Een van de vernieuwde bordjes.