Cavalerie: Leopard, terug van weggeweest.

 

 
De Nederlandse landmachteenheid 43 Gemechaniseerde Brigade heeft vandaag een grote sprong voorwaarts gemaakt. In het Duitse Bergen-Hohne is de brigade officieel opgenomen in de 1e Duitse Pantserdivisie. Tijdens een integratie-appèl droeg Commandant Landstrijdkrachten Luitenant-generaal Mart de Kruif het vaandel over aan de Inspekteur des Heeres Generalleutnant Jörg Vollmer. Met de integratie keert de Leopard 2A6 gevechtstank terug in het wapenarsenaal van de krijgsmacht. “Door deze samenwerking beschikken Nederland en Duitsland over een volledig geïntegreerde operationele gevechtsbrigade met pantserinfanterie, tanks en andere capaciteiten”, zei De Kruif.

Domineren
De generaal stond ook stil bij het moment dat de tanks werden wegbezuinigd. “Het was met pijn dat we noodgedwongen afscheid moesten nemen van de tank en de daarbij behorende ‘way of life’.” De Kruif is dan ook bijzonder te spreken over de terugkeer van de tank, omdat die volgens hem onmisbaar is. “Het effect van een tank is nodig om op de grond elke tegenstander te kunnen domineren.”

De samenwerking tussen Nederland en Duitsland is ook op lager niveau binnen 43 Gemechaniseerde Brigade doorgevoerd. Onder de Nederlandse brigade valt namelijk een Duits bataljon in oprichting, het 414 pantserbataljon. Dat bestaat straks uit 3 Duitse compagnieën en 1 Nederlandse. De Kruif noemt deze hechte militaire verwevenheid een grensverleggende stap in internationale samenwerking ‘die ons beter en sterker maakt.’

Historisch
De generaal noemt de samenwerking met Duitsland ‘uniek in de wereld, zowel de wijze waarop als het niveau waarin we integreren’. Er is jarenlang naartoe gewerkt.

“Door de jarenlange samenwerking zijn wij naar elkaar toegegroeid en begrijpen wij elkaar. Maar bovenal vertrouwen we elkaar.” Nederland en Duitsland werken al meer dan 20 jaar samen in het 1e Duits-Nederlandse Legerkorps. Halverwege 2014 namen de landen de eerste historische stap tot vergevorderde samenwerking; 11 Luchtmobiele Brigade werd opgenomen in Division Schnelle Kräfte.

(Tekst van Ministerie van Defensie.)