41-42-43 Esk. Zware Tanks RHvS: Fotoarchief.

 

Foto’s Huzaar Sjoerd J. Krikken

Onderhoud Tanks Sherman! Huzaren Kamp, Krikken, Mellema, Kuipers en Prinsen.
Afmarcheren Wacht door Wmr van de Week, Bokkeduinen. Nieuwe Wacht.
Bokkeduinen, februari 1956. Schieten Bergen Hohne Brisant.
Schietpunt Bergen Hohne, september 1956. Koffie en gevulde koek bij onderhoud tanks.
Havelte Trackpen controle, 1956. Schieten Bergen Hohne Centurion MK III, september 1956
Schietbaan Bergen Hohne, september 1956. Schietbaan Bergen Hohne, september 1956.
Onderhoud .30 Kerstmis 1956.
Vaccinaties van Huz Krikken, september 1956. Vaccinatieboekje van Huz Krikken, september 1956.
Vaccinatieboekje van Huz Krikken, september 1956. Schietregister van Huz Krikken, september 1956.

 

Foto’s Wmr J.N. van Kleef

Opnames in kamp ‘Amsvorden’ te Amersfoort

LKol Nix reikt het vaantje uit voor de prestaties van het le pel na de le opleiding van lichting 55/1. Voor hem staat, toen nog, Huz J.N. van Kleef. LKol Nix feliciteert Huz Cees Timmermans. van het 2e pel, met de prestatie van ‘De beste huzaar’ van het opleidingseskadron 55/1. (eind maart 1955).
Eind maart 1955 poseren Van Kleef en Kamermans voor de ingang van een barak waarin zij gelegerd waren (zie het stoepje voor de deur). Parade voor de LKol Nix na de ‘huldigingen’. Achter de muziek: van links naar rechts: Elnt Van Bouwdijk Bastiaanse, Wmr 1 Brons, Huz Van Kleef, Wmr Procee (maart 1955).
Een demonstratie-exercitie onder leiding van de Wmr Echter (maart 1955).

Opnames bij de schietseries in Hohne in Duitsland in 1956

De Ritmeester J.W. Meier (het was toen 20 onder nul). Engels, Kamermans en Van der Wiel tonen de munitie die er werd gebruikt.

Een opname uit 1956 te Amersfoort

Een ‘Centurion’ wordt geladen op een 24-wielige aanhanger die achter een Diamond-T trekker hangt met daarin een Hercules dieselmotor.

Opnames bij de schietseries in Hohne in Duitsland in 1956

Een ‘klas’ van de kaderschool krijgt les in exercitie van Wmr Broos. (juli 1955). Wachtmeester geworden en poseren voor ‘De wacht’ en …
… voor de klok van het kamp. (zie de barakken van toen) (nov. 1955). Een groepje ‘Leer1ingen’ van de kaderschool poseren in hun vrije tijd. Wie herkent wie? o.a. Barend Druif, Nettema, Van Kleef, Dekker (mei 1955).

Opnames op de tankbaan van de Bernhardkazerne te Amersfoort (medio aug. 1955)

Korporaals van kaderschool ‘Bokkeduinen’ op weg naar de beëdiging van officieren. Voorop van links naar rechts Tlnt Rens, Wmr Broos, kpl Timmermans, en Wmr 1 ? Een eskadron ‘Centurion’ tanks op weg naar de beëdiging van officieren De chauffeur in de eerste tank is een Kpl 1 die ook technische opleiding gaf bij de kaderschool Bokkeduinen.
Het eskadron tanks staat opgesteld ter omlijsting voor de beëdiging van officieren. De Standaardwacht der Cavalerie wordt ‘ingereden’ d.m.v. een Centurion tank. De kandidaten worden daarna beëdigd tot officier der cavalerie.

 

Aanvulling, oktober 2014

Zomer 1955. Kaderschool Bokkeduinen in Amersfoort. Op de munitiebunker o.a. Jan van Kleef, Dekker, Hettema en Wijnhoven. Ook van de TD, Sld Teunissen en Huzaren van Prins Alexander zijn erbij. Door deze chauffeur met een “Dikke DAF” van de e Verzorgings-Cie uit Arnhem van de 4e divisie werden de manschappen en bagage van het 41e Esk. ZW. Tanks naar Hohne gebracht. De tanks gingen per trein. Wie weet wie deze chauffeur is. Het is in de strenge winter van 1955/1956.
Een Centuriontank wordt geladen op een aanhangwagen met 24 wielen welke wordt getrokken door een Daimond-trekker met Hercules-motor van ca. 285 pk en tig versnellingen. Tankmotor stuk? Met de lier erop en eraf … Achteruitrijden en op de rem trappen en de tank rolt eraf! Kpl Jan van Klaveren, tankbestuurder bij het 41e Esk. ZW. Tanks in de “Boskamp”, knapt de koepel nog wat op i.v.m. de a.s. MIO-inspectie bij het Eskadron in 1956.
1956. Oefeningen van het 41e Esk. ZW. Tanks in de Duitse Eifel. Ook Wmr 1 en de OW 1 sliepen in de slaapzak op de zachte grond van de heide. Wie deze slaper was, kan niet meer in mijn herinnering komen. De kaderschool “Bokkeduinen” oefent in 1956 op de Vlasakkers nabij de Bernhardkazerne in Amersfoort. Er zijn als veel rondjes gereden.
Een Centuriontank van 41e Esk. ZW. Tanks, 3e tank van het 3e peloton. De KX-11-57 met bestuurder Kees van der Veer. In de koepel links schutter Piet Huusen en Jan van Kleef. Maart 1956 in kamp “Amsvorden” te Amersfoort. Parade voor de LKol Nix, i.v.m. einde “rekrutentijd”, zijn nu Huzaar geworden! Voorop loopt Esk Cdt de Ritmeester Kohutnicki. Achter de muziek van links naar rechts: Elnt Van Bouwdijk-Bastiaanse, Wmr 1 Brons, Huz Jan van Kleef met vaantje in zijn Lee-Enfield-geweer, daarnaast de Wmr Procee.
Het 41e Esk. ZW. Tanks oefent in 1956 in de Eifel in Duitsland. De dorpsbewoners zijn niet blij met deze oefening, zie de zwarte vlaggen! De Centuriontank van Jan van Kleef volgt met bestuurder Kees van der Veen en schutter Piet Huussen. Zo zag Jan van Kleef er uit in 1955 en diende bij het 41e Esk. ZW. Tanks en paraat bij de 4e divisie in Boskamp te Amersfoort.
Jan van Kleef in maart 1955 huzaar geworden na twee maanden opleiding bij het Instructie-eskadron Huzaren van Sytzama in “kamp Amsvorden” in Amersfoort. Onze behuizing was nog uit de 2de Wereldoorlog. Eerste opkomst van Jan van Kleef op 3 februari 1955 in kamp “Amsvorden” te Amersfoort. Ingedeeld bij het 1e peloton van het Instructie-eskadron van het Regiment Huzaren van Sytzama. Midden op de foto Elnt Bouwdijk-Bastiaanse met links van hem Wmr Procee. Rechts van Wmr ?? met daarnaast Wmr 1 Brons, verder veel dienstmaten.
Tijdens de reünie van het 41e Esk. ZW. Tanks in 2006 zien we elkaar, na 50 jaar, weer terug bij een Centuriontank (een latere versie, wij hadden eerste series), in het Cavaleriemuseum op de Bernhardkazerne te Amersfoort. Het versnellingsbakje van de Centuriontank met daarbij twee ventilatoren die de motorruimte koelen.
De kaderschool “Bokkeduinen oefent verder in 1955. We gaan over bergen en door dalen op “de Stomperd”. Wachtmeester Ger Hofman geeft de koepel van zijn Centurion- tank een opknapbeurt i.v.m. de aankomende MIO-inspectie die werd gehouden door een technische delegatie met een hoge officier. Er werd gekeken of de tanks gevechtsklaar waren en of de rupsbanden niet kraakten.
Huzaar M.P.M. van Raay op de schuttersplaats van de Centuriontank. Door de speciale apparatuur kon het kanon op het doel gericht blijven hoe de tank ook zwenkte, en dat in 1956! Ons “stam-cafetaria De Kamperbinnenpoort” te Amersfoort in 1956. Links op de op de foto Wmr Arie Kamermans en uiterst rechts Wmr Jan van Kleef. De anderen zijn dienstplichtigen en bekenden uit Amersfoort.
In 1956 wordt de onderofficiers-kamer in de barak van “De Boskamp” gerenoveerd. Moeten op de gang slapen en woekeren met de ruimte: opstapelen dus … Op de foto o.a. Wmr Ger Hofman, Wmr Jan van Kleef en Wmr Nico ?? allen van het 41e Eskadron. De plaats van de schutter in de Centuriontank. Het kanon kon zowel met de hand als elektrisch worden bediend. Door giro’s in te stellen via de Metadyne en Altenetor kon het kanon gericht blijven op het doel, hoe de tank ook zwenkte. Niets nieuws onder de zon!
Deze Wmr oefent met het 41e Esk. ZW. Tanks in 1956. Met rupsbanden gaat het echter aanmerkelijk beter. Wie is deze waaghals? Twee Huzaren van Sytzama ingedeeld bij het 41e Esk. ZW. Tanks en waren paraat. bij de 4e divisie. Het is even rusten tijdens de oefeningen in het voorjaar van 1956. Op de foto links Huz Van Raay en rechts Huz Poot.
Twee Huzaren van Sytzama hebben even rust tijdens een oefening op de Leusderheide. Links Huz Lintsen en rechts Huz Poot van het 41e Esk. ZW. Tanks gelegerd in de Boskamp, Amersfoort. Het is zomer 1956 en zijn paraat en ingedeeld bij de 4e divisie (zie het Klaverblad). De bestuurdersplaats in de Centuriontank, sturen met de twee “sticks”. Alles is van ijzer, behalve de bestuurdersstoel, die is van zacht ijzer!
Oefenen op de Leusderheide. De KX-11-79 van Wmr Jan van Kleef met bestuurder Kpl Kees van der Veer en schutter Kpl Piet Huussen. Het is een frisse lente in 1956, alles is nog kaal. Het 41e Esk. ZW. Tanks is bezig met de schietseries in Hohne, Duitsland. Het is winter 1955/1956 met gem. -20 graden vorst en veel sneeuw. Er wordt Centurionmunitie getoond door o.a. Han de wit, Wmr Jan van Kleef en …
De a.s. Wmr’s van de kaderschool “Bokkeduinen” gaan in 1955 door dik en dun! Bij het 41e in 1956.
Jan van Kleef, Wachtmeester bij de Huzaren van Sytzama in 1956. Oplegging 2012.
Reünie 9 mei 2014, Bernhardkazerne Amersfoort

 

Foto’s oud res Kpl Jan Bergman

V.l.n.r. Gerard Wolters, Jan Bergman, Carel Jakobs. Parade 30 april 1956: commandant Jan Verboom.
Parade 30 april 1956. Station Sennenlager 1955: v.l.n.r. Jan Bergman, Wmr Jan de Graaf en Jan Mensink.
Onderweg naar Sennenlager (sanitaire stop). Opladen in Steenwijkerwold.
Maatjes op een vrije dag. V.l.n.r. Jan Bergman, Wmr Jan Verboom,
Jan Mensink en wijlen Henk Smit.

 

Foto’s Jan Verboom

King Size bekijkt zijn ramp. In Overloon Oorlogsmuseum.
Steenwijkerwold. Voorbereiding voor Enschede.
Zwaar. Steenwijkerwold met Zwarte Riek.

 

Foto’s Wmr W. Bouwmans

Amersfoort, Willy is voorste rij, 1e van rechts.
Volgens Willy is dit Wilbrenninck. Wil Bouwmans.
Willy 1e rij, 2e van links. Achterste rij 1e van rechts heet Meeuwsen. Willy Huzaar.
Willy Huzaar. Willy 1e rechts.
Willy is 2e rij van onder, 1e links. Willy is 2e van voren.
Willy is uiterst links. Willy is voorste rij, links.
Willy zit achter onder het schilderij. Willy zit achteraan langs Wilbrenninck.

 

Foto’s oud reserve Wachtmeester F. Lindaart

Toekomstig dpl kader 41e, 4e2 en 43ee eskadron op vormingscursus in Zeist, 1953. Met dichte luiken in een bomtrechter op de Oirschotse heide, 1953.
Parade op Koninginnedag Oirschot, 1953. Oefening Grand Repulse met Sherman tank in Duitsland, 1953.
Opmars tijdens de oefening Battle Royal, 1954. Oefening Battle Royal in Duitsland, 1954.
Oefening in Duitsland op de Lüneburger Heide, 1954. Oude glorie met geleende paarden naar appèl, Oirschot 1954.
Terug van reparatie Oirschot, 1954. 3 soorten munitie voor het kanon van de Centurion.
Amersfoort de Boskamp, ouderdag, 1953, 63 jaar geleden, iets veranderd maar nog steeds samen. Oirschotse heide, 1953, oefenen met de infanterie.
Oefening Vogelenzang Duitsland, 1954. Kazerne in Vogelenzang, 1954.
Amersfoort de Boskamp, oefenen met de Sherman tank, 1952. Legerplaats Oirschot, 1953, tijdelijke eetzaal van de onderofficieren ,van links naar rechts : Thei van der Mark, Nol Hermans, Ad Kroot, Bobie ?? uit Roosendaal, Frans Lindaart en boven Ben Jacobs.
Legerplaats Oirschot, 1953, tijdelijk nachtverblijf van de onderofficieren. November 1954, einde oefening, afzwaai feest.
Frans Lindaart, op de kaderschool, 1952.

 

Foto’s Oud res Kpl Piet de Man

Amsvorde 1955. Amsvorde 1955.
Amsvorde-ouderdag 1955. Bokkeduinen 1955.
CHIO Rotterdam september 1955. Overloon excursie 1955.
Hohne 1956. Hohne 1956.
Hohne 1956. Oirschot 1956: 43e RHvS beste onderdeel 1956.
Oirschot 1956: 43e RHvS beste onderdeel 1956. Vlieland: herhaling 1956.
Vlieland: herhaling 1956. Vlieland: herhaling 1956.

 

Foto’s Kpl Jan van Rijn

 

Foto’s Wmr Wilh. Schwind
 

Foto’s Oud res Kpl Jan Rossou

Groepsfoto lichting 56-6. Tankbestuurder in ‘uitgaanstenue’.
JR als bestuurder van de 12-18 in de legerplaats Oirschot. Tijdelijkk gedetacheerd als invaller bij A-bataljon van de toenmalige fanatieke ritmeester Wlad Kohutnicki. Deze opname is gemaakt tijdens een parade in Amersfoort op Koninginnedag.
Complete bemanning van de 12-18. V.l.n.r. schutter P. Hengeveld, tankcommandant Wmr. Coolen, 2de Luit. Regout en uiteraard mijn persoontje als de bestuurder. Enkele afzwaaiers van de lichting 56-6: V.l.n.r.: staand Huz. Kapitein, Huz. Megens, Huz. Oomens, Huz. P. Hengeveld, Huz. W. Ista, middelste rij, Huz. Polderman, korporaal J. Rossou en Huz. Smets, liggend, Huz. Helden en Huz. Peelen.
Vertrek vanaf station Eindhoven richting Celle-Hohne i.v.m. schietoefeningen. Op de tank Huz. De Vries, Wmr.??? En mijn persoontje. Samen met Huz. Peelen, naast enkele granaten.
Schietterrein Celle-Hohne, tijdens het afvuren. Enkele afzwaaiers: staand korporaal Jan Hokke, korporaal j. Rossou,
Geknield, Huz. Oomens, met fietswiel J. Peelen en Wim Ista.