RHPCA: Regimentsadjudant

 

November 2020

Adjudant der Huzaren Hans Oesterholt

Nu ik de eervolle taak van Regimentsadjudant (RA) Regiment Huzaren Prinses Catharina-Amalia (RHPCA) op mij heb genomen, is het een goede traditie om mijzelf aan de regimentsachterban op een kort en bondige manier voor te stellen.

In september 1981 als dienstplichtig militair opgekomen bij een pantserinfanterie eenheid. Vervolgens in 1983 de Koninklijke Militaire School te Weert. Ik wilde onderofficier worden binnen de Cavalerie en begon na de VTO Cavalerie in 1985 bij een verkenningsbataljon in Duitsland.
Uiteindelijk meerdere Cavalerie onderofficiersfuncties doorlopen en ervaring opgedaan bij de diverse verkennings-, tank- en in iets mindere mate, opleidingseenheden (OTCO). Ondanks mijn Boreelachtergrond altijd graag binnen de Leopard 2 community gewerkt, tot op heden.
In 2011 werden de twee laatste tankbataljons bedankt en daar was ik goed zuur van.

Uiteindelijk de eer gehad om bij de (her) oprichting van het bescheiden Nederlandse tankwapen te mogen helpen met de vorming van de 4./PzBtl 414. Dit in de rol van Eskadronsadjudant, in een bi-nationale DEU-NLD setting.
Ik zie de Cavalerie als één geheel. Cavalerist ben je en blijf je of je nu reservist, veteraan, geen veteraan, beroeps, dienstplichtig, oud-gediende, actief dienend, etc. bent…. huzaar, korporaal, onderofficier, officier, dienstplichtig, KVV, beroeps, oud of jong…….het maakt niet uit. CAVALERIST!

Ik ga mij inzetten voor een goede samenwerking met de Fanfare Bereden Wapens (FBW) en het Cavalerie Ere-Escorte (CEE). Twee eenheden die registratief binnen het Regiment Huzaren Prinses Catharina-Amalia zijn opgenomen en die voor mij (bijna) onbekend zijn. Ik zal ook daar regelmatig mijn gezicht laten zien. Uiteraard kan PzBtl 414 en zeer zeker het 4e Eskadron, zich op mijn aandacht verheugen!

Ik ga mij ook inzetten om de band te behouden met de 3 voormalige Regimenten, die nu zijn samengevoegd. Het nieuwe regiment zal de ceremoniële taken en tradities van de Regimenten Huzaren Prins Alexander, Van Sytzama en Prins van Oranje met respect bewaken en in leven houden. Echter, we zijn nu RHPCA en moeten ook in de toekomst kijken, want we zijn een nieuw regiment!

De nauwe band met onze wapenbroeders van het Regiment Huzaren van Boreel en specifiek mijn collega, de Regimentsadjudant van dat regiment, is voor mij een speerpunt. Dat gaat goed komen!

Om af te sluiten, de komende tijd zal ik mij met de Regimentscommandant en anderen binnen de Regimentscommandogroep blijven inzetten voor de Cavalerie. Dit als Regimentsadjudant voor het Regiment Huzaren Prinses Catharina-Amalia. Huzaren met de eervolle naamverwijzing naar de Prinses van Oranje, Prinses Catharina-Amalia.