Cavalerie


Artikelen VOC

juli 2017

Bron: VOC nr 3-2017


TANKONTWIKKELINGEN


Altay (Turkije)

Tankontwikkelingen sinds 2015
Deel 3 - Midden-Oosten, AziŽ, Afrika, Latijns-Amerika en de Verenigde Staten

Met het einde van de Koude Oorlog ontstond al snel de gedachte dat de westerse legers hoofdzakelijk nog maar expeditionaire missies zouden uitvoeren met lichte of medianeneenheden. Gemechaniseerde eenheden pasten hier niet bij en het was 'bon ton' om de tank achterhaald te verklaren. De gebeurtenissen die de afgelopen jaren hebben plaatsgevonden aan de oostzijde van Europa en in het Midden-Oosten, hebben dit beeld enigszins veranderd. Het is niet meer uit te sluiten dat westerse militairen in de toekomst in deze regio's betrokken worden bij gevechten tegen vijandelijke eenheden die uitgerust zijn met tanks. Het is opvallend dat westerse vakbladen en websites, gespecialiseerd in defensie aangelegenheden, meer artikelen schrijven over tanks en andere zware pantservoertuigen dan voorheen. Symbool van deze gedachtewisseling waren misschien wel de beelden van de overwinningsparade in Moskou van mei 2015, waarbij Rusland een groot aantal nieuwe pantservoertuigen presenteerde, waaronder een ook een nieuwe tank: de T-14 Armata.

Aanleiding om in de VOC-Mededelingen nader in te gaan op de ontwikkelingen die sindsdien op het gebied van tanks hebben plaatsgevonden. In de vorige edities van de VOC-Mededelingen hebben we de ontwikkelingen in Oost- en West-Europa belicht. In dit nummer kijken we naar het Midden-Oosten, AziŽ, Afrika, Latijns-Amerika en de Verenigde Staten.

Turkije
Het land is in 2009 begonnen met de ontwikkeling van een nieuwe tank. De eerste prototypes zijn in 2014 gemaakt, om vervolgens een beproevingfase in te gaan die tot eind 2016 zal duren. Het project gebruikt technologie van verschillende Turkse bedrijven (digitaal vuurleidingssysteem en Battlefield Management & Communication System), maar ook vanuit het buitenland. Zo zal de bescherming (bepantsering en Active Protection Sytems - APS), de munitie en het veersysteem Zuid-Koreaanse technologie gebruiken. De schietbuis (120 mm), de motor en de transmissie zullen afkomstig zijn van de Duitse industrie. Dankzij een modulair concept van de tank kan deze makkelijker worden aangepast aan de wensen van de klanten en aan toekomstige technologie. Naar verwachting zal het Turkse leger de eerste tanks in 2017-2018 ontvangen. Zij heeft in totaal 250 Altays besteld.


Altay AHT Urban (Turkije)

De Altay zal een zeer geavanceerde tank worden waarmee de Turkse wapenindustrie een serieuze concurrent wordt op het gebied van tanks voor de Russische en Westerse wapenindustrie. Meerdere landen hebben al grote interesse getoond in de Turkse tank. Naast het ontwikkelen van een eigen tank, is de Turkse industrie ook bezig met het ontwikkelen van upgrade pakketten voor bestaande pantservoertuigen. Na een upgrade pakket voor de Leopard-2A4 en de Amerikaanse M 60 te hebben ontwikkeld, heeft de firma Aselsan in 2016 een upgrade pakket gepresenteerd voor de Russische T-72. Dit pakket met de naam Shygys bevat voornamelijk een nieuwe motor, een betere bepantsering, een moderne ballistische computer, een navigatiesysteem en een Remote Controlled Weapon Station (RCWS). Dit pakket is zeker interessant voor de vele landen die in het bezit zijn van de oude versie van de T -72.


Zulfiqar 3 (Iran)

Iran
Iran is jarenlang sterk afhankelijk geweest van het buitenland voor het verkrijgen van militaire uitrusting. Het land is daarom na de islamitische revolutie begonnen met de ontwikkeling van een eigen wapenindustrie. Deze begon na verloop van tijd ook tanks onder licentie te produceren en later zelf te ontwikkelen. In 1993 is de islamitische republiek begonnen met het onder licentie produceren van de Russische T-72 S. Het prototype van de Zulfiqar 1, de eerste tank ontwikkeld door de Iraanse industrie, werd in 1994 aan de pers getoond. De opvolger van deze tank de Zulfiqar 3, is in 2010 in productie gegaan. In 2014 heeft het Iraanse leger een nieuwe tank getoond: de Sabalan. Deze tank is gebaseerd op de Amerikaanse M 47 M Patton waarvan Iran er nog circa 160 in gebruik heeft. In 2016 heeft de Iraanse pers twee nieuwe tanks laten zien: de Tiam en de later de Karrar.


Tiam (Iran)

De Tiam heeft het onderstel van de M47 en een toren waarvan het ontwerp sterk lijkt op die van de Chinese tank Type 59/69. De tank is uitgerust met een kopie van het Engelse L7 105 mm kanon (kanon van de Centurion) en explosive reactive armor pakketten (ERA). De Karrar is een Iraanse versie van de T-72 die veel overeenkomsten lijkt te hebben met de T-90. De tank is uitgerust met een RCWS en wordt beschermd door ERA van Iraanse makelij.


Karrar (Iran)

Pakistan is van plan om een klein aantal zeer geavanceerde tanks te kopen. Deze tanks zullen vooral een aanvulling zijn op de reeds 2900 tanks die aanwezig zijn binnen de Pakistaanse krijgsmacht. Het land heeft interesse getoond in de Turkse Altay, de Chinese MBT-3000 en de OekraÔense T-84 Oplot.
Daarnaast heeft een vertegenwoordiger van de Pakistaanse wapenindustrie aangekondigd dat het land van plan is om een nieuwe versie van de Al-Kalid te ontwikkelen. De Al-Kalid is in het verleden ontwikkeld in een samenwerkingsverband tussen China en Pakistan en gebaseerd op de Chinese tank Type 90-II. De Al-Kalid zal o.a. een nieuwe toren, een verbeterde pantsering en een krachtiger motor krijgen.


T-90 MS (India - producent Rusland)

India heeft op dit moment circa 800 stuks T-90S in gebruik. Het land heeft eind 2016 een nieuw contract getekend voor de aanschaf van 464 T-90MS tanks. De T-90MS is een gemoderniseerde versie van de T-90S. Deze nieuwe tanks moeten op termijn worden uitgerust met een APS geproduceerd door de Indiase wapenindustrie.


T-84 Oplot (Thailand - producent OekraÔne)

Thailand heeft in 2016 de laatste batch OekraÔense T-84 Oplots ontvangen. Vanwege onenigheden tussen het Thaise leger en de OekraÔense fabrikant aangaande de kwaliteit van de levering zal het land minder of zelfs geen T-84 Oplot tanks meer kopen. Thailand heeft ondertussen al een contract getekend met China voor de levering van 60 tanks MBT 3000. De originele wens van het Thaise leger was de aanschaf van 150 tanks.


MBT 3000 (Thailand - producent China)

Vietnam
Het Vietnamese leger gebruikt op dit moment oude tanks van het type T-55 en T-62. Deze tanks zijn zeer verouderd ten opzichte van de T-84 Oplot van buurland Thailand en vooral de vele Type 99 tanks van China. Vietnam overweegt daarom om 28 Russische tanks van het type T-90 MS te kopen. Vietnam zou de wens hebben om op termijn een totaal van 200 moderne tanks aan te schaffen.


Leopard-2 RI (IndonesiŽ - producent Duitsland)

IndonesiŽ
In 2013 heeft IndonesiŽ 103 Leopards 2-A4 gekocht van Duitsland. 61 daarvan zijn gemoderniseerd door het plaatsen van een aantal upgrade pakketten van de MBT Revolution van Rheinmetall. Deze gemoderniseerde Leopard is omgedoopt tot Leopard-2 RI. Deze tank heeft onder andere een nieuwe bepantsering en een Auxilary Power Unit (APU). IndonesiŽ heeft in 2015 aangekondigd dat het een nieuwe lichte tank zal ontwikkelen in samenwerking met Turkije. Het eerste prototype van deze tank is in mei 2017 tentoongesteld onder de naam Kaplan MT Modern Medium Weight Tank (MMWT). De lichte tank van 35 ton heeft een toren van de Belgische fabrikant CMI uitgerust met een 105 mm hoge druk kanon. Het pantservoertuig beschikt tevens over een modern vuurleidingssysteem, een Auxilary Power Unit (APU), airconditioning en een automatisch laadsysteem. De aanvang van de productie is voorzien voor eind 2018.


Kaplan MT Modern Medium Weight Tank (IndonesiŽ)

Japan
In Japan zijn ondertussen de eerste Maneuver Combat Vehicles ingevoerd. Dit 8x8 pantserwielvoertuig is bewapend met een 105 mm schietbuis en is bestemd om, dankzij zijn hoge verplaatsingssnelheid, geringe omvang en gewicht, snel inzetbaar te zijn in de hele Japanse archipel. De originele planning was om circa 250 Maneuver Combat Vehicles in te voeren. De prestaties van het pantservoertuig zijn ondertussen in opspraak gekomen, waardoor dit aantal mogelijk naar beneden zal worden bijgesteld.


Maneuver Combat Vehicle (Japan)

China
In China lijkt de ontwikkeling van de nieuwe lichte tank ZTQ (ook wel type 99A2 genoemd), afgerond te zijn. De eerste tanks zijn blijkbaar al aan een aantal operationele eenheden geleverd. De Chinese industrie heeft ook een exportversie van de ZTQ tentoongesteld onder de naam VT5. Deze lichte tank is oorspronkelijk ontwikkeld om ingezet te worden in delen van China die moeilijk begaanbaar zijn voor zware tanks. Dit betreft dan voornamelijk bergachtig gebied. De tank weegt circa 35 ton en beschikt over een 105 mm kanon met automatisch laadsysteem.


VT5 lichte tank (China)

De Chinese firma Norinca geeft daarnaast de ontwikkeling bekend gemaakt van nog een lichte tank, de ST2 Tank Destroyer. Dit pantservoertuig is uitsluitend bestemd voor de export en gebaseerd op het onderstel van de Chinese Armoured Personnel Carrier YW534. Hoofdbewapening is een 105 mm kanon.


ST2 Tank Destroyer (China

Taiwan
Het Taiwanese pantserwapen beschikt momenteel alleen over verouderde Amerikaanse M60A3 en M48H tanks. Het land heeft besloten om haar tankvloot te moderniseren door 120 Amerikaanse M1A1 Abrams tanks te kopen. Deze tweedehands tanks zullen waarschijnlijk pas in 2020 worden ingevoerd.

Zuid-Korea
Als laatste in de rij v.w.b. de ontwikkelingen in AziŽ, Zuid-Korea. Dit land heeft besloten om het aantal MBT's K-2 Black Panther op te hogen van 200 naar 300 naar aanleiding van de politieke ontwikkelingen in Noord-Korea. De K-2 is ťťn van de meest geavanceerde tanks op dit moment. Het is ook ťťn van de duurste (circa 8,5 miljoen dollar per stuk). Het aanschaffen van 100 extra tanks is daarom een belangrijke beslissing voor de Zuid-Koreaanse regering.


K-2 Black Panther (Zuid-Korea)

Afrika
De laatste ontwikkelingen op gebied van tanks hebben in Afrika hebben voornamelijk plaatsgevonden in Algerije en Marokko. Algerije heeft in 2016 een nieuwe batch van een onbekend aantal T-90 SA ontvangen. Deze batch hoort bij het contract van 200 tanks dat 2 jaar geleden is getekend met de Russische industrie. Deze tanks komen boven op de 300 T-90's die al zijn ontvangen van een vorig contract. Algerije heeft daarnaast ook nog een contract getekend voor de productie onder licentie van 200 T-90 SA. Buurland Marokko heeft in juli 2016 de eerste Amerikaanse MBT's Abrams M1A1 ontvangen. Het land heeft een contract getekend voor de levering van 200 stuks M1A1.


T-90 SA (Algerije - producent Rusland)

Latijns Amerika
ArgentiniŽ is op dit moment bezig met een moderniseringsprogramma van haar tank TAM. De TAM (Tanque Argentino Mediano) is een Argentijnse lichte tank ontwikkeld door de Duitse firma Thyssen-Henschel. Deze tank is in gebruik bij de Argentijnse landmacht sinds 1979. Hij heeft een gewicht van circa 30 ton en is uitgerust met een 105 mm kanon. Na een korte overweging om de TAM's te vervangen door tweedehands Leopards 2-A4, besloot ArgentiniŽ om een moderniseringsprogramma voor hun tanks op te starten. In 2015 tekende het Argentijnse ministerie van defensie een contract met de IsraŽlische firma IMI voor de modernisering van 74 TAM's. De modernisering bevat onder andere het plaatsen van een APU, de vervanging van het hydraulisch wapenstuursysteem, het vuurleidingssysteem en de dag- en nacht richtmiddelen. In 2016 bood IMI een aanvullend bepantseringspakket aan voor de TAM.


TAM (ArgentiniŽ)

Paraguay
Het meest opvallende tanknieuws van de afgelopen tijd is misschien wel afkomstig uit Paraguay. Paraguay is ťťn van de weinige landen in de wereld die geen operationele tankeenheden heeft. Na de coup tegen generaal Alfredo Stroessner in 1989 werden de tanks in opslag geplaatst. De operationele waarde van deze tanks was enigszins beperkt aangezien het tanks uit de Tweede Wereldoorlog waren van het type M3 Stuart en M4 Sherman. Nadat het Paraguyaanse leger in 2014 besloot om 10 M3's weer te gebruiken, besloot zij in 2016 om weer 3 M4 Shermans weer in gebruik te nemen voor oefendoeleinden. Een soort Paraguyaans OTK peloton dus...


M-4 Sherman (Paraguay)

Verenigde Staten
De Abrams tank is sinds de jaren '80 in gebruik bij de Amerikaanse krijgsmacht. De MBT heeft gedurende de afgelopen 35 jaar een aantal moderniseringsprogramma's gekend. Momenteel loopt het modificatieprogramma van circa 2.400 Abrams tanks naar het type M1A2 SEP V2, waarvan de laatste in 2017 zullen worden geleverd.


M1A2 SEP V2 (Verenigde Staten)

Voordat deze ombouw is afgerond, zijn de VS al begonnen met de ontwikkeling van een nieuw type Abrams: de M1A2 SEP V3. De eerste M1A2 SEP V3 moeten in 2020 bij operationele eenheden binnenstromen. De modificaties voor de SEP V3 zullen bestaan uit: een nieuw elektrisch netwerk, aanpassingen die het onderhoud en het herstel vergemakkelijken, een nieuwe onder pantser geplaatste APU, een betere bescherming tegen IED's, nieuwe bedieningspanelen en een nieuwe datalink voor toekomstige programmeerbare 120 mm munitie. Het land is van plan om de Abrams tot 2050 operationeel te houden en heeft nog geen serieuze stappen ondernomen voor de ontwikkeling van een nieuwe tank.

De VS ziet de kans groot dat zij eventueel troepen moeten inzetten in het Midden-Oosten of aan de oostzijde van Europa. In deze regio's zijn een zeer groot aantal antitankwapens aanwezig. De geleide antitankraketten vormen hierbij de grootste dreiging waartegen het Active Protection System (APS) op dit moment de beste bescherming biedt. De VS zijn begonnen zijn met de ontwikkeling van een eigen APS. De ontwikkeling van het systeem zal nog een aantal jaren duren. De VS hebben daarom besloten om voorlopige een complete brigade uit te rusten met de IsraŽlische APS Trophy. De eerste systemen zullen worden gemonteerd op Abrams tanks.


Stryker Main Gun System (Verenigde Staten)

Van 1965 tot en met het begin van de jaren '90 beschikte het Amerikaanse leger over de Sheridan 'armored reconnaissance airborne assault vehicle'. Deze lichte tank was via de lucht te vervoeren en kon zelfs met parachutes worden gedropt. Het is daarom voornamelijk in gebruik geweest binnen de 82 Airborne Division. Naast het uitvoeren van traditionele cavalerietaken, was dit voertuig ook bestemd voor de ondersteuning van de infanterie. De verdwijning van deze tank is door vele Amerikaanse militairen als een gemis ervaren, want de lichte infanteriebrigades konden niet meer beschikken over een licht pantservoertuig met groot kaliber kanon. Meerdere ontwikkelingsprogramma's voor een nieuwe lichte tank zijn in het verleden gestart om vervolgens weer vroegtijdig te worden gestopt. Binnen de Amerikaanse 'Stryker' infanteriebrigades vervullen de Strykers Main Gun System (MGS) met hun 105 mm kanon de rol van direct vurend platform voor de infanterie. De prestaties van dit voertuig zijn teleurstellend. Het Amerikaanse leger heeft daarom besloten om een nieuw ontwikkelingsprogramma op te starten voor een nieuwe lichte tank die mogelijk ook de MGS zal vervangen. De nieuwe lichte tank zal waarschijnlijk al in 2020 in gebruik zijn.

Conclusie
De ontwikkelingen op het gebied van tanks hebben de afgelopen anderhalf jaar zeker niet stilgestaan. Bestaande tanks worden gemoderniseerd, landen verbeteren en/of vergroten hun tankbestand en nieuwe tanks worden ontwikkeld of zullen binnenkort worden ontwikkeld. Opvallend is dat de landen die bekend staan als sceptisch ten opzichte van tanks (Groot-BrittanniŽ en de VS) juist ook de landen zijn, die duidelijk (nog) niet van plan zijn om een nieuwe tank te ontwikkelen. Rusland, Duitsland en Frankrijk zijn daarentegen bezig met de ontwikkeling van een nieuwe tank. De behoefte naar lichte tanks, zowel op wiel dan wel op rups, is niet afgenomen en ook op dat gebied zijn er nog steeds ontwikkelingen. De meest markante ontwikkeling is misschien wel die van de Active Protection Systems (APS) en voornamelijk de hard-kill types. Deze zullen het uitschakelen van pantservoertuigen door (geleide) antitank raketten zeer lastig maken. De meeste hard-kill APS'n zijn niet of slecht geschikt om de KE granaat van een tank te neutraliseren. Met deze ontwikkeling in gedachte is de tank misschien in de nabije toekomst, het enige wapensysteem dat effectief pantservoertuigen, uitgerust met hard-kill APS, kan uitschakelen. Het belang van het hebben van een direct vurend platform met groot kaliber kanon, in welke vorm dan ook, blijft groot. Nu en in de toekomst.


Antitankwapens versus bescherming
In de volgende editie van de VOC-Mededelingen zal nader worden ingegaan op de huidige stand van zaken op het gebied van pantservoertuigbescherming versus antitankwapens. Ritmeester de Pauw Gerlings geeft een overzicht van de diverse in ontwikkeling zijnde, of reeds ingevoerde, Active Protection Systems en Explosive Reactive Armor pakketten versus nieuwe antitankwapens zoals de Russische RPG-30 en de geleide antitankraket Kornet EM.

Door het juiste te doen, vreest gij niemand.
U doet pas het juiste als u regelmatig deze site bezoekt.